Sammaleen sävyä ja selkeitä linjoja

Vehkapuu toimitti Matveisten perheen uuteen kotiin keittiön, kahden vessan ja kodinhoitohuoneen kiintokalusteet sekä loi tiloihin vaihtelevia sekä toimivia säilytysratkaisuja myös mittatilauksena. U-mallinen keittiö haastoi ajattelemaan käytännöllisyyttä perinteistä poikkeavalla tavalla, unohtamatta perheen toiveita selkeästä kokonaisuudesta.

Kun suunnitelmat Mikko ja Hanna-Kaisa Matveisen perheen uuteen taloon Joensuun Haukanhaudassa alkoivat hahmottua, kävi selväksi, että keittiön toimivuuden suunnitteluun täytyy kiinnittää erityistä huomiota. Arkkitehdin piirustuksissa U:n muotoon asettuvasta avoimesta tilasta haluttiin toimiva ja selkeä kokonaisuus kaikkine kulmineen.

Keittiö on kahden lapsen perheessä jatkuvalla käytöllä. Mikko, Hanna-Kaisa ja perheen lapset, 4-vuotias Saimi ja vajaan vuoden ikäinen Aino laittavat säännöllisesti ruokaa kotona.

– Tilanne oli hankala, koska alun perin haaveilimme isommasta ja erimallisesta keittiöstä. Halusimme, että tila tulee hyödynnettyä mahdollisimman hyvin, Mikko taustoittaa.

Vehkapuu tuli mukaan taloprojektiin pian rakentamisen alettua keväällä 2020. Keittiön lisäksi Matveiset toivoivat Vehkapuulta uuteen kotiinsa sopivia kaluste- ja säilytysratkaisuja kahteen vessaan ja kodinhoitohuoneeseen sekä eteiseen ja työhuoneeseen.

Suunnittelun lähtökohtana oli toive vaaleista, selkeistä pinnoista, jotka sopivat uudelle kodille toivottuun ilmeeseen ja tyyliin. Petteri Hämäläinen palvelee Vehkapuun asiakkaita Joensuun alueella, ja hänen suunnittelullaan perheen toiveet tuotiin toimivaksi, yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Lopulta Matveisten kodissa hyödynnettiin laajasti Vehkapuun kautta saatavia kaluste- ja säilytysratkaisuja.

Toiveiden mukainen harkittu ja viimeistelty kokonaisuus

Matveisten kotiin valikoituneet kiintokalusteet yksityiskohtineen henkivät talon kompaktia neliöiden käyttöä. Sävymaailman lähtökohtana oli vaaleus, mutta jotakin väriä toivottiin ryhdittämään kokonaisilmettä. Lopulta Vehkapuu toimitti keittiöön maalatut MDF-ovet Hanna-Kaisan valitsemassa sammaleen sävyssä.

Keittiössä tärkeää oli ratkaista nurkkatilojen hyödyntäminen ja eri toimintojen sijoittelu kätevästi. Tilan nurkkiin sijoitettiin kulmamekanismit, jotka kätkevät kaappeihin reippaasti säilytystilaa.

Paitsi että keittiö on muodoltaan haastava, siellä on myös suuri ikkuna, joka osaltaan haastoi sijoittelemaan keittiölle perinteisiä toimintoja ilman yläkaappeja. Kun kuivauskaappi sijoitettiin tason alle, käsitiskin äärellä voi katsella rauhassa kotialueen maisemia.

Ikkunan vastapuolelle sijoitettiin korkeita kaappeja sekä integroidut jääkaappi ja pakastin. Muuten hyvin pelkistettyä tyyliä henkivät kalusteet leikittelevät erikokoisilla kaapin ovilla. Perimmäisimpien ovien taakse jää aamiaiskaappi, kun taas toisella laidalla kapeassa kaapissa on säilytystilaa apteekkimekanismilla.

Keittiön sokkelit ja sivulevyt ovat samaa sävyä kiintokalusteiden ovien kanssa, mikä rauhoittaa tunnelmaa ja luo tilaan toivottua selkeyttä. 

Viimeisen silauksen selkeyttä tavoittelevaan kokonaisuuteen antavat niin ikään sammaleen sävyllä maalatut sokkelit ja päätylevyt. Pelkistettyä ilmettä kuitenkin rikkoo sopivasti musta ja vahvalinjainen liesituuletin, sekin Vehkapuun toimittamana.

Vehkapuulta uuteen kotiin tulivat myös kiintokalusteet kodinhoitohuoneeseen sekä kahteen WC-tilaan selkeät ja toimivat kalusteet. Toiseen vessaan valittiin myös tilava peilikaappi. Eteiseen ja työhuoneeseen sijoitettiin mittatilaustyönä tehdyt liukulasiovet säilytysratkaisuineen.

Mikko kertoo olevansa tyytyväinen Vehkapuun toimintaan osana taloprojektia.

– Toimitusajat pysyivät sovitussa aikataulussa, eikä matkan varrella tullut yllätyksiä, vaikka rakentamisen aikaan oli yleisesti ongelmaa materiaalisen saatavuudessa.

Mikko kiittelee myös sitä, kuinka Petteri kuunteli heidän toiveitaan. Lähtökohtaisesti haastavan kohteen kanssa ei nostettu missään vaiheessa käsiä pystyyn vaan tarjottiin erilaisia vaihtoehtoja.

– Lopputulos on toiveidemme mukaisesti harkittu kokonaisuus kaikkine viimeistelyineen.

Tutustu lisää Matveisten kotiin ja Vehkapuun toteuttamiin ratkaisuihin katsomalla kuvat.