Ihastuttava retrokeittiö

Ritva ja Kari Tirkkonen asuvat Ritvan 50-luvulla rakennetussa lapsuuden kotitalossa. Talo on kokonaisuudessaan rakkaudella pidetty ja huollettu, mutta keittiö kaipasi uudistamista. Toukokuun lopussa 2017 Ritva tilasi Vehkapuulta aitojen 50-luvun keittiöiden mukaan suunnittelemansa keittiön kiintokalusteet ja keittiölaitteet.

Ritva halusi Siilinjärven Pöljällä sijaitsevan kotitalonsa reilun 10 m2 keittiöön aidon 50-luvun tunnelman sen rakennusvuosikymmenen mukaan.

Asennusta vaille valmiina keittiö oli vajaassa kolmessa viikossa. Tirkkoset hoitivat itse asennuksen, eikä siihenkään mennyt kuin kolme työpäivää. Tarkasti mitoitettu keittiö on melko helppo asentaa itsekin, jos hommaan on vähänkään taipumuksia ja intoa riittää.

Ritvan keittiössä on pyritty autenttisuuteen muun muassa sillä, että kaappitilaa ei turhalle roinalle ole. Aiemmassa remontissa keittiön kiintokalusteita oli asennettu kolmelle seinälle.  Retrokeittiön myötä kaappeja asennettiin vain kahdelle seinälle ja turhista yläkaapeista luovuttiin. Pieni keittiö on nyt kodikkaan ilmava ja valoisa.

Varsinainen 50-luvun tunnelma syntyi vaalean harmaiksi maalatuilla ovien pinnoilla ja paksuilla valkoisilla kehyslevyillä. Ilmettä täydentää autenttisen viisikymmenlukuiset puiset vetimet ja puureunaiset työtasot. Keittiön tasot ja koneet ovat valkoiset. Ritvan keittiössä ei tiskialtaan alla ole roskahyllykköä, vaan säilytystilaa lautasille. Keittiön jätejärjestelmä löytyy käytännöllisesti ylös sijoitettuna uunin vasemman puoleisen laatikoston yläosasta. Kaikki on mitoitettu keittiössä niin, että astioilla on tarkasti oma paikkansa. Kun kaikki kattilat ja pannut on asetettu tismalleen oikeille paikoilleen, ne mahtuvat täydellisesti kompaktiin keittiöön.

Tirkkoset ovat olleet tyytyväisiä Vehkapuulta tilaamaansa keittiöön. Aikataulun nopeus yllätti iloisesti: juhannusta saatiin juhlistaa uudessa keittiössä. Jälkihoito on toiminut myös moitteettomasti.
– Parin oven naarmuuntuminen hoidettiin sutjakkaasti kuntoon, kertoo Ritva jälkihoidosta.

Ihastu Ritvan keittiöön tästä.