Tumma tammi yhdistää vanhan ja modernin

Matti ja Mirja Pohjannoron keittiön pitkän rosteritason ääressä laitetaan paljon ruokaa. Vehkapuun tammiviiluiset kalusteet tuovat persoonallista ja nykyaikaista tunnelmaa kotiin, jossa vanhat aarteet kunnioittavat iäkkään talon henkeä

Kun Matti ja Mirja Pohjannoro alkoivat suunnitella keittiöremonttia, oli heillä yksi asia, jonka ympärille ideat alkoivat kietoutua: vanha jykevä tamminen kaappi, jossa säilytetään perheen astioita.

1920-luvun paritalon asuntoa Kuopion Itkonniemellä oli remontoitu vähitellen kauttaaltaan nykyaikaisesti, mutta talon henkeen sopivalla otteella. Olohuoneen kanssa yhtenäistä tilaa oleva keittiö oli kuitenkin vielä jäänyt odottamaan selkeämpää inspiraatiota. Pohjannoroilla keittiö on ollut aina arjen keskiössä. Kotona on laitettu aina paljon ruokaa – etenkin niinä vuosina, kun perheen kolme poikaa asuivat vielä lapsuudenkodissaan.

– Meille oli tärkeää, että keittiötä voi katsella hyvillä mielin ja että se sopii yhteen jo muuten remontoidun asunnon kanssa. Esteettisyys on meille kotona merkittävä asia, Mirja kertoo.

– Tärkeää oli miettiä myös sitä, kuinka modernilla tavalla rakennettu keittiökokonaisuus toimii tyylillisesti vanhassa talossa, Matti jatkaa.

Vehkapuu oli pariskunnan ehdoton valinta paikallisen osaamisen vuoksi. Tärkeää oli hankkia palvelu sekä kalusteet kotimaiselta, paikalliselta toimijalta. Suunnittelija Petteri Tarmorannalla oli suuri merkitys siinä, että Matin ja Mirjan visiot saatiin yhdistettyä toimivaksi kokonaisuudeksi.

– Kun aloimme käydä suunnittelukeskusteluja, päällimmäisenä mieleen jäi asiakaspalvelun erinomainen laatu. Petteri osasi aidosti kuunnella, mikä meidän toiveisiimme sopisi, ja hän esitti meille vaihtoehtoja sen pohjalta, Matti kertoo.

Keittiön ja olohuoneen halkonut saareke haluttiin ehdottomasti poistaa uudistuksessa. Näin keittiön näkymä vanhoine puuhelloineen on yhä avarampi katseille. Uusien keittiökalusteiden materiaaliksi valikoitui musta tammiviilu. Alakaapeissa on niin ikään tammiset kouruvetimet, joihin Mirja ihastui Petterin esitellessä sopivimpia vedinvaihtoehtoja Vehkapuun valikoimasta.

– Niihin sattuu käsi todella hyvin keittiössä toimiessa. Olemme todella tyytyväisiä materiaalivalintoihimme.

Vesipisteen ja uunin paikka eivät juuri muuttuneet entisestä. Kuitenkin aikaisempien 50-senttisten kaappien mitoitus oli Pohjannorojen makuun hankala, ja sitä muutettiin toiveen mukaan. Keittiötarvikkeiden säilytykseen toivottiin myös lisää käytännöllisyyttä. Esimerkiksi piilolaatikoita lisäämällä keittiön tarvikkeiden säilytys parani oleellisesti aiempaan verrattuna.

Vehkapuun tummat kalusteet saivat kaverikseen Mirjan valitseman kukkakuviotapetin. Pariskunta pohtii, että ne korostavat nyt osuvasti toisiaan. Pienet yksityiskohdat, kuten musta hana sekä työtason Savi-niminen kuvio tuovat lisää ilmettä muuten selkeälinjaiseen kokonaisuuteen.

– Petteri keksi ehdottaa tasoksi 3-metristä, koko keittiötason levyistä terästasoa integroiduilla toiminnoilla. Emme osanneet ajatella, että tällainen toteutus olisi edes mahdollinen, koska emme olleet tällaista ennen nähneet. Rosteritaso sopii täydellisesti keittiöömme, ja meidän käytössämme se on ollut todella toimiva ja helposti puhtaana pidettävä tasomateriaali. Meillä on olohuoneen puolella myös rosterinen pönttöuuni, mikä tuo tilojen välille yhtenäistä ilmettä, Mirja kertoo.

Pohjannoroilta Vehkapuu saa erityistä kiitosta asiakaspalvelustaan, kokonaisuuden hallinnasta sekä laadukkaista tuotteista.

– Kyllä Petteri paneutui ihan loistavasti asiaan alun pitäen, ja lopputuloksena saimme juuri sellaista kuin toivoimme. Meille todella suuri hyöty oli myös hankkia keittiön asennustyöt Vehkapuun yhteistyökumppaneilta, Matti kertoo.

Tutustu Matin ja Mirjan keittiöön tarkemmin katsomalla kuvat.