Kiven kova ja pehmeän mattainen kokonaisuus

Marita Mielosen perheen mökki Outokummussa sai arvoisensa loppusilauksen viimeistellyllä kiintokalustesuunnittelulla. Kokonaisuus on erityislaatuinen senkin vuoksi, että se tuo näkyväksi kahden yrityksen pitkäaikaisen yhteistyön.

Kun Marita Mielosen perheen mökin suunnittelu Outokumpuun alkoi, oli selvää, että kivi saa näkyä monissa muodoissaan. Kivilähteen, monille tutummin Kaavin Kiven toimitusjohtajana Maritalla on materiaaliin erityinen suhde.

Kaavin Kivi ja Vehkapuu ovat tehneet yhteistyötä jo yli 20 vuoden ajan. Vehkapuun valikoimassa on laajasti Kivilähteen kivitasoja sekä keraamisia tasoja, jotka luovat laadukkaiden kiintokalusteiden kanssa kestäviä kokonaisuuksia.

Pitkäaikaisen yhteistyön sekä monilta muilta Vehkapuun asiakkailta kuultujen tyytyväisten kokemusten perusteella suunnittelijan valinta mökin keittiölle oli helppo. Suunnittelu laajeni kodinhoitohuoneeseen, ja lopulta Vehkapuu toimitti kiintokalusteet koko mökin alakerran tiloihin.

Vehkapuun suunnittelija Heini Laitinen kertaa, että harvemmin kaikki alkaa selkeästä tasovalinnasta.

– Kuitenkin usein lähtökohtana on jokin tietty toive, jonka ympärille alan hahmotella kokonaisuutta. Kaavin Kivellä on uskomaton palvelu ja tietotaito tuotteistaan, ja olen saanut heiltä aina tarvittaessa tukea ja apua esimerkiksi heidän tasojensa mitoituksessa. Nyt tilanne olikin sellainen, että Marita mitoitti tasot, ja minä vastasin kaikesta muusta.

Marita kertoo katsoneensa paljon mallikuvia miettiessään, millaista tyyliä hän toivoi uuden mökin keittiöön. Tavoitteena oli käytännöllinen kokonaisuus, joka kestää aikaa ja katseita.

Keramiikan näyttävyys yhdistyi selkeisiin linjoihin

Avonaisen keittiön kulmakivi on kiiltävä keraaminen taso, jonka valkoisen pinnan kuviointi muistuttaa marmoria. Samaa keraamista tasoa käytettiin myös välitilassa, josta se kohoaa näyttävästi lähes katon korkeudelle keittiön perällä lieden edessä.

Kivilähteen tasoissa riittää sävy- ja kuviovalikoimaa moneen makuun. Saatavilla on niin kiiltävä- kuin mattapintaisia keraamisia tasoja. Keramiikka on täysin luonnontuote, mikä tekee siitä ympäristöystävällisen materiaalin.

– Keraamisella tasolla on samat ominaisuudet kuin kivellä. Se kestää kosteutta ja kuumuutta, ja pinta on helppo pitää puhtaana. Lisäksi siitä saa halutessaan kivitasoa ohuemman, mikä tuo keittiöön modernia ilmettä, Marita kertoo.

Keittiön kaappeihin valikoituivat samettisen mattapintaiset ovet valkoisessa ja tummanharmaassa teräksen sävyssä. Kiiltävän keramiikan kanssa kokonaisuus on rauhallinen ja harkittu. Päällekkäin sijoitellut yläkaapit ovat syvyydeltään kahta eri kokoa, mikä tuo kepeyttä välitilaan mutta antaa myös tilaa työskentelyyn sekä säilytykseen. Tason alle sijoitelluissa toiminnoissa on hyödynnetty niin kulmamekanismia kuin piilolaatikoitakin. Kokonaisuuden viimeistelevät selkeälinjaiset profiilivetimet. Myös modernit kodinkoneet hankittiin Vehkapuun kautta.

– Heini toi esiin laajasti vaihtoehtoja, joista saimme valikoitua parhaat vaihtoehdot. Erityisesti keittiössä toimivuus on tärkeää, koska tilaa käytetään paljon.

Kodinhoitohuoneen ja kylpyhuoneen tasot sekä välitilat ovat rouheasti kuvioitua harmaata keramiikkaa. Kodinhoitohuoneen työskentelytason molemmin puolin sijoitettiin korkeat kaapit, ja keittiöstä tuttua kahden koon komeroratkaisua hyödynnettiin myös tässä tilassa. Ylimmät komerot avautuvat kätevästi ponnahdussalvan avulla.

Erillisessä WC-tilassa katseenvangitsija on sydämenmuotoinen Kivilähteen kiviallas. Seinälaatta on tummaa ja kiiltävää kiveä. Niiden rinnalle valikoitui puhtaan valkoinen allastaso tummilla profiilivetimillä.

Makuuhuoneisiin sijoitettiin kiinteät liukuovikaapit ja eteiseen korkea kaappi sekä kivipintainen istuintaso.

Mökki valmistui käyttöön heinäkuussa 2022.

– Tällaisessa rakennusprojektissa oli tärkeää, että sovituista aikatauluista ei tarvinnut joustaa. Vehkapuu toimitti kaiken ajallaan ja sovitusti, ja koska kaikki kalusteet uusine kodinkoneineen tulivat samasta paikasta, se teki rakentamisesta sujuvampaa, Marita kiittelee.

Avokeittiöstä saatiin yhteisellä ideoinnilla toimiva ja näyttävä kokonaisuus, jossa pienet, toimivat yksityiskohdat ilahduttavat käyttäjäänsä. Keittiön toimintojen sijoittelussa otettiin erityisesti huomioon mökin asukkaiden mieltymykset.
Marmoria muistuttava kiiltävä pinta jatkuu kauniisti työskentelytasolta seinälle. Keraaminen pinta on kestävä ja helppo pitää puhtaana.
Saareke antaa lisää säilytys- ja työskentelytilaa. Keramiikkaa hyödynnettiin myös sivulevynä.
Allastaso on integroitu keraamiseen tasoon. Tarkka mittaaminen varmistaa kauniin lopputuloksen.
Myös kodinhoitohuoneessa kiintokalusteiden kaappien ovissa käytettiin sekä valkoista että tumman harmaata sävyä.
Myös vessassa yhdisteltiin kiiltävää ja mattapintaa. Kivilaattaiset, luonnostaan valolle välkehtivät seinät luovat tunnelmaa tilaan.
Eteisen säilytysratkaisut viimeisteltiin kestävällä kivitasolla.